Sülük Çiftliği
SÜLÜK ÜRETİM ÇİFTLİĞİ
SÜLÜK ÜRETİMİ VE BESLENMESİ
Sülük yetiştiriciliği sülüklerin çeşitli yöntemler kullanılarak kanla beslenmesi prensibine dayanır. Tıp'da kullanılması ve ekonomik önemi olması nedeniyle Hiruda werbana üretim ve yetiştiriciliği üzerinde durulacaktır.
Hirudo werbana yetiştiriciliği iki şekilde yapılmaktadır.
Laboratuvar koşullarında üretim ve yetiştiricilik
Büyük akvaryumda havuzlarda üretim ve yetiştiriciliktir.
Sülüklerin gelişim ve süresi çevre ve su sıcaklığına bağlıdır. Sülük yavruları 24-28 derece sıcaklıkta 28 günde ve 18 20 derece sıcaklıkta ise 35 45 günde yumurtadan çıkarlar.
Yumurtadan ilk çıkan sülük yavruları yaklaşık 24 mg ağırlığında ve 1.7 cm boyunda olurlar yumurtadan yeni çıkan Sülükler büyüklüğü veya ağırlığı kokon içindeki Albumin içeriğine ve yumurta sayısına da bağlıdır. Şayet bir kokan da 3 adet yumurta varsa bu kokundan çıkan yavru Sülükler ortalama 60 mg ağırlığında ve 3,5 santimetre uzunluğunda olurlar, ancak bir kokonda 33 yumurta içeriyorsa bu kokondan yaklaşık 20 40 miligram ağırlığında ve 07 2 cm uzunluğunda yavrular çıkar.
Yumurtadan çıkan yavru Sülükler uzun bir süre beslenmeksizin hayatta kalabilirler. Bu yavrular 22-25 derecede aç kaldıkları zaman 93 gün sonra ölmeye başlarlar.Kitleler halinde ölümler ise 120 gün sonra ortaya çıkar,aç kalan yavru sülüklerin tamamının ölümü ise 125 gün sonra olur.
Sülüklerin olgunlaşmasını besin miktarı ve beslenme de kullanılan konakçının türü etkiler.
Yumurtadan ilk çıkan yavru sülüklerin derhal beslenmeleri gerekiyorsa ilk yemlerinin 23 derecede 10 15 20 gün içinde verilmesi normaldir. İkinci besleme 1 1,5 ay sonra 3. besleme ise 1,5 2ay sonra ve bundan sonra devam edecek olan beslemeler ise 2 3 aylık aralıklarla yapılması gerekir.
Laboratuvar koşullarında en iyi besleme yöntemi yavru sülükleri ilk iki beslemede kurbağa kanı sonraki beslemeler de ise memeli hayvanların kanının verilmesi uygundur Bu yöntemle sülüklerin minimum 4 besleme sonunda takribi 8 10 ay sonra 3 ile 6 gr ağırlığa ulaştıkları görülür.
Sadece kurbağa kanı ile toplam 6 7 kez beslenen Sülükler ancak 17 20 ayda 0.5 2 gr ağırlığına ulaşabilirler.
Sıcakkanlı memeli hayvanların kanları sülüklerin gelişmesinde çok büyük öneme sahiptir.
Laboratuar koşullarında 6 kez optimal bir beslenme ile sülüklerin 12-18 ay da 8 15 gram ağırlığa çıkarılması mümkündür.
Bu kategoride ürün bulunamadı.